25 jun Het verschil tussen 9, 14 en 18 karaat goud
Hoe hoger het karaat van het sieraad, hoe meer goud erin verwerkt zit.
De term “karaat” in goud geeft aan hoeveel puur goud er in een sieraad zit. In uw sieraad staat een stempeltje dat aangeeft hoeveel puur goud er in uw sieraad verwerkt is.
- 24 karaat bevat 99,99% puur goud (aangeduid met 999)
- 22 karaat bevat 91,60% puur goud (aangeduid met 916)
- 18 karaat bevat 75% puur goud (aangeduid met 750)
- 14 karaat bevat 58,50% puur goud (aangeduid met 585)
- 9 karaat bevat 33,75% puur goud (aangeduid met 375)
- 8 karaat bevat 33,3% puur goud (aangeduid met 333)
Puur goud is ongeschikt voor sieraden
Puur goud wordt uitgedrukt in 24 karaat dit bevat 99,99% goud. Puur goud is echter erg zacht en daardoor buigzaam en gevoelig voor slijtage. Puur goud is ongeschikt om sieraden van te maken. Door andere metalen toe te voegen wordt het goud harder gemaakt. Hierdoor is het beter te bewerken. De toevoeging (legering) bepaalt de kleur van het goud. Deze toevoegingen zijn vaak koper, zilver of palladium.
Goud in Nederland
In alle gouden sieraden vanaf 1,0 gram die in Nederland verkocht worden staat 585 in een eikenblaadje. Dit staat voor 14 karaat. Andere aanduidingen hiervoor zijn: 14 k, 14 krt of 585/1000. Dit wil zeggen dat bij 14 krt. sieraden van de 1000 delen er 585 delen puur goud zijn. Als u 100 gram 14 krt. goud heeft, dan betekent dit dat u 58,5% puur goud in uw handen heeft. De Nederlandse wet is streng in wat wel en wat geen goud genoemd mag worden. Zij stelt de eis dat de aanduiding gouden sieraad alleen gebruikt mag worden wanneer het gehalte minimaal 14 karaat is.
Goud in het buitenland.
In landen om ons heen worden regelmatig sieraden verkocht van een lager gehalte goud, bijvoorbeeld 8 of 9 karaat. In Duitsland en Engeland is dit heel gebruikelijk. 9 karaat mag in deze landen wel verkocht worden als goud. In landen rondom de middellandse zee en Azië wordt vaak 18 of 22 karaat goud gebruikt.
Het verschil in gehalte en de invloed op de prijs van het goud.
Goud is kostbaar. Hoe meer goud er in een sieraad verwerkt zit, hoe duurder het sieraad. Over het algemeen is een sieraad van 9 karaat goedkoper dan een sieraad van 14 karaat. In sommige gevallen heeft het gehalte van het goud weinig invloed op de prijs. Dit zit dan in het maakloon en de ontwerpkosten.
Twee voorbeelden:
-Een ring is licht in gewicht, maar heel moeilijk te maken.
De prijs wordt voor een groot gedeelte bepaalt door het maakloon. Het gehalte van het goud heeft dan minder invloed op de prijs.
-Een ring is zwaar in gewicht maar is heel gemakkelijk om te maken. (b.v. een gladde trouwring)
Het gehalte van het goud heeft wel een grote invloed op de prijs. Het maakloon heeft dan minder invloed.
Verschillende gehaltes goud in trouwringen.
Het gehalte van goud heeft invloed op de prijs van trouwringen. Trouwringen in 9 karaat zijn een stuk voordeliger als trouwringen van 14 of 18 karaat. Bijna alle trouwringen kunnen wij voor u maken in 9, 14 of 18 karaat.